top of page

Vorming starters: sessie 2 over visie en praktijk Freinet (14/1)

Bijgewerkt op: 26 feb. 2021

Op donderdag 14 januari (9u30 tot 15u30) komen de starters een tweede keer bij elkaar.

De agenda is duidelijk : we buigen ons over de visie en praktijk van Freinet. Het aanbod voor starters is in drie sessies bedoeld als volledig pakket. De zeven pijlers van FOPEM (sessie 1) hangen vast aan de visie van Freinet (2) en EGO (3). Ook al zijn er specifieke verschillen, de overlappende consensus is zeker groot. We willen de starters dus graag drie keer in het bad trekken om hen de basis zeker zo goed mogelijk mee te geven. Naast de effectieve inhoud is ook uitwisseling en praktijk delen heel belangrijk. We zijn er zeker van dat iedereen ook volgende week met heel wat bruikbaar materiaal naar de klas terug kan.

Het belooft dus een fijn en samen zoeken te worden. In een digitale setting die hopelijk goed werkt en voldoende afwisseling brengt. We starten samen in één lokaal. En later op de dag werken we in drie kleinere groepen. Er zal ook individuele werktijd voorzien zijn, zodat je niet de ganse dag achter dat scherm zit.

  • deel 1a : reflectie op de voortaak (9u30 tot 10u)

  • deel 1b : korte leestaak rond historiek Freinet (10u tot 10u30)

  • deel 2 : instructie door Vincent over visie van Freinet met interactieve opdrachten (10u45 tot 12u)

  • deel 3a : sprekend praktijkvoorbeeld Kwinten over vrije teksten en tekstbespreking (13u30 tot 14u)

  • deel 3b : sprekend praktijkvoorbeeld Jeska over klasorganisatie en werkplanning (14u tot 14u30)

  • deel 3c : sprekend praktijkvoorbeeld video Too over klasinrichting kleuters (14u30 tot 15u)

  • deel 4 : slot met evaluatie en vooruitblik (oplijsten vragen en noden deelnemers) (15u tot 15u30)

We verzamelen alles samen in één gedeeld document. In deel 2 hebben we het over de uitgangspunten van Freinet. Vincent presenteert via twee instructiefilmpjes de basisideeën van Freinet. filmpje 1 > filmpje 2. Hij gebruikt in de presentatie deze powerpoint. Op die manier heb je alle gebruikte materialen bij elkaar op één plek.


De deelnemers krijgen na de presentatie een aantal interactieve opdrachten.

Iedereen kiest één opdracht en gaat daar in een deelgroepje mee aan de slag.

De andere opdrachten kunnen deelnemers achteraf thuis alleen verder afwerken.

Doorwerken via doorklikken meer lezen.

In deze digitale sessie kunnen we enkel kort aanhalen,

de echte verwerking gebeurt thuis door de deelnemer zelf.

VOOR DE MENTOR

Jullie collega was vandaag heel hard aan het werk op de tweede vormingsdag voor starters. We hebben heel wat input kunnen delen en in kleine groepen uitgewisseld en onderzoek gedaan. Ik hoop dat de visie en praktijk van Freinet voor hen inspirerend was en ze met concrete uitdagingen naar de klas kunnen. Jullie rol als mentor is belangrijk. Je kan deze tweede vormingsdag aangrijpen om samen met je starter het pad verder te lopen. Met deze mail wil ik die bergtocht (herinner je het beeld van coaching van Johan De Wilde) wat extra richting geven. Een aantal bruikbare tips en materialen hieronder dus. Wat jullie oa kunnen gebruiken : - de coachingsvragen voor mentoren (coachingsluik mycompass) - de leervragen van alle deelnemers en dus ook van jouw starter (onderaan tabel in dit document) - kijkwijzer Freinet : welk uitgangspunt is in mijn klas of school al sterk aanwezig en/of kan nog groeien? Over die leervraag (tabel onderaan) van jouw starter : Het lijkt me zinvol en nodig om te bekrachtigen wat goed loopt. Het lijkt me zinvol en nodig om stap voor stap met hun leervraag aan de slag te gaan. Probeer samen te herformuleren zodat hun plan klein en haalbaar wordt. (smart-doelen) Willen jullie zelf nog iets leren van en over Freinet? Goesting om al het materiaal eens te bekijken? - dit is het verslag van onze vormingsdag - dit is de gebruikte presentatie (vanaf p. 32)

34 weergaven0 opmerkingen
bottom of page