Terug naar overzicht

Taalcoach

Wie zich inschrijft, die komt.
Graag elke school een taalcoach.

Wat leer ik tijdens deze nascholing?

Je scherpt je passie en antennes voor taal aan.

Je onderzoekt samen met andere taalcoaches materiaal en relevant taalonderzoek en krijgt die zo mee naar huis.
Je denkt mee na over leerlijnen taal en de ontwikkeling van het nieuwe cahier taal.

Je leert je (nieuwe) rol als coach op school vorm te geven.

Hoe verloopt deze nascholing?

De taalcoach is een begeleider met passie voor taal en goesting om die te delen met zijn of haar collega's. Je bent nieuwsgierig en wil nieuw onderzoek en materiaal rond taal als eerste leren kennen. Je kan je collega's hierin meenemen om van je school een taalrijke school te maken. Samen met je coördinator zoek je een passende manier om dit eenvoudig en haalbaar te organiseren.

De voorbije jaren lag de focus op het nieuwe cahier WO en was de cahiercoach vooral aan zet.  De komende jaren willen we taal meer in de spotlight zetten en willen we elke school aanmoedigen om een taalcoach aan te duiden. We willen samen onderzoeken hoe we taal op een ervaringsgerichte manier doelgericht aanpakken.

Er ligt super relevant materiaal klaar dat we graag met jullie delen. En bij de ontwikkeling van het nieuwe leerplan, willen we jullie mening en expertise rond taal ook heel graag horen en gebruiken.

Wij komen drie keer bij elkaar dit jaar.
Een werkdag bestaat telkens uit drie grote delen:
- de PBD presenteert interessant, nieuw onderzoek en materiaal rond taal

- de groep taalcoaches gaan in intervisie en delen onderling materiaal: geven en nemen, leren van elkaar
- als lerend netwerk gaan we samen in onderzoek en ontwikkelen bruikbaar materiaal of inzichten (bv ifv nieuw cahier taal)

 

Tussendoor is er digitaal overleg mogelijk of een digitale ruimte beschikbaar om praktijkmateriaal en relevante onderzoeken te delen en in contact te blijven.

Praktisch

Het gedetailleerde programma wordt steeds een week voor de sessie doorgemaild.

De sessies worden verzorgd door pedagogisch begeleider Vincent Vandevyvere, Julie Van Rijckeghem als bijzitter en eventueel een aantal gastsprekers indien passend of relevant.

Twee werkdagen gaan door in Huis van het Nederlands Brussel op donderdag 30 september en 12 mei.  
We werken samen van 9u30 tot 15u30

De bijeenkomst van 16 december wordt geannuleerd wegens corona maar krijgt een vervangopdracht waar we op de sessie van 12 mei op terugkomen.

Je bereikt het Huis van het Nederlands via Brussel-Zuid of Brussel-Centraal. Het is zo'n 15 minuten stappen. Bij de receptie hangt een bord waar op staat in welk lokaal we samen komen. meer info over locatie

Je kan lunchen in de cafetaria van het Huis van het Nederlands (soep, broodjes, beperkte warme keuken). Je kan er ook je eigen lunch opeten indien je een drankje koopt.

Terug naar overzicht