top of page

Terug naar overzicht

Taalcoach

Wie zich inschrijft, die komt.
Begeleiders (die enthousiast zijn over taal en taalbeleid)

Wat leer ik tijdens deze nascholing?

Je maakt kennis met de zeven principes van Krachtig Taalonderwijs (bron: Volop Taal CTO) en hoe die in de verschillende vaardigheden (spreken, luisteren, lezen, schrijven, ...) gebruikt worden.

Je koppelt het geleerde aan jouw/jullie ervaringsgerichte taalpraktijk en ontdekt sterktes en groeikansen.

Je gaat over theorie en praktijk in overleg met collega's en taalexperten.

Als taalcoach leer je reflecteren over het geleerde en hoe je dat daarna op je school verder vorm kan geven.

Hoe verloopt deze nascholing?

De taalcoach is een begeleider met passie voor taal en goesting om die te delen met zijn of haar collega's. Je bent nieuwsgierig en wil nieuw onderzoek en materiaal rond taal als eerste leren kennen. Je kan je collega's hierin meenemen om van je school een taalrijke school te maken. Samen met je coördinator zoek je een passende manier om dit eenvoudig en haalbaar te organiseren.


Je onderzoekt samen met andere taalcoaches, de PBD en een expert van CTO (Centrum voor Taal en Onderwijs van KU Leuven) hoe taal en taaldidactiek eruitziet. We lezen (vooraf en individueel) en bespreken (tijdens de sessies en samen) de zeven principes van krachtig taalonderwijs en hoe die bij luisteren, spreken, lezen, schrijven en taalbeschouwing aan bod komen. We koppelen dat aan ons doelgericht ervaringsleren en delen passende sprekende praktijkvoorbeelden. We bekijken hoe het geleerde in het taalbeleid van onze school past en hoe we collega's hier verder in kunnen groeien.

  • Sessie 1: Luisteren en spreken + Lezen.

  • Sessie 2: Schrijven + technisch lezen en spelling.

  • Sessie 3: Woordenschat + Taalbeschouwing.

Tip of suggestie: misschien is het leuk en extra efficiënt als je met twee naar het lerend netwerk van de taalcoaches komt? Niet verplicht maar zeker een meerwaarde. Nieuwe taalcoaches die dit jaar pas aansluiten, hebben de inleiding gemist en halen die vooraf zeker in: introfilmpje bekijken en de zeven principes lezen.  

Praktisch

Het gedetailleerde programma wordt steeds een week voor de sessie doorgemaild.

De sessies worden verzorgd door pedagogisch begeleider Vincent Vandevyvere en taalexpert Julie Petitjean van CTO.  Julie Van Rijckeghem is aanwezig als bijzitter.

Tussendoor is er digitaal contact via de Teamsomgeving van FOPEM. Wil je graag nog vlotter met dit platform werken? Sluit dan aan op de Werkdag MS Teams.

Meebrengen: Handboek 'Volop Taal', zelf aan te kopen.  Kostprijs nieuw €35 waarvan FOPEM €20 betaalt. Ook tweedehands exemplaren te vinden. 

Voorbereiden: je leest op voorhand steeds twee hoofdstukken die we tijdens de sessie bespreken

  • Lezen tegen 15/11: 'spreken & luisteren' en 'lezen'

  • Lezen tegen 24/1: 'schrijven' & 'technisch lezen'

  • Lezen tegen 6/6: 'woordenschat' & 'taalbeschouwing'

SESSIE 1: 15/11 in De Markten (Brussel) van 9u30 tot 15u30

SESSIE 2: 24/1 in De Markten (Brussel) van 9u30 tot 15u30

SESSIE 3: 6/6 in Huis van het Nederlands (Brussel) van 9u30 tot 15u30

Je bereikt De Markten via Brussel-Centraal, het is zo'n 10 minuten stappen. meer info over locatie

Je bereikt het Huis van het Nederlands via Brussel-Zuid of Brussel-Centraal. Het is zo'n 15 minuten stappen. Bij de receptie hangt een bord waar op staat in welk lokaal we samen komen. meer info over locatie

Je kan niet lunchen in De Markten. Breng je eigen eten mee.

Je kan wel lunchen in de cafetaria van het Huis van het Nederlands (soep, broodjes, beperkte warme keuken). Je kan er ook je eigen lunch opeten indien je een drankje koopt.

Terug naar overzicht

bottom of page