top of page

Terug naar overzicht

Taalcoach

Taalcoaches die zich registreerden in juli '23

Wat leer ik tijdens deze nascholing?

Je maakt kennis met de zeven principes van taalkrachtig onderwijs (bron: Volop Taal CTO) en hoe die in de verschillende vaardigheden (spreken, luisteren, lezen, schrijven, ...) gebruikt worden.

Je koppelt het geleerde aan jouw ervaringsgerichte taalpraktijk en probeert gerichte ingrepen uit.

Je onderzoekt en implementeert een taalpraktijk uit Volop Taal in de eigen school en verbindt die met het doelgericht ervaringsleren.

Hoe verloopt deze nascholing?

De taalcoach is een begeleider met passie voor taal en goesting om die te delen met zijn of haar collega's. Je bent nieuwsgierig en wil nieuw onderzoek en materiaal rond taal als eerste leren kennen. Je kan je collega's hierin meenemen om van je school een taalrijke school te maken. Samen met je coördinator zoek je een passende manier om dit eenvoudig en haalbaar te organiseren.


Je onderzoekt samen met andere taalcoaches, de PBD en een expert van CTO (Centrum voor Taal en Onderwijs van KU Leuven) hoe taal en taaldidactiek eruitziet. In schooljaar 2022-2023 lazen en onderzochten we in de diepte het boek 'Volop Taal' (CTO). In 2023-2024 formuleert elke taalcoach een leervraag om in de eigen school rond te experimenteren. Met een ontwikkelgroepje dat rond hetzelfde thema aan de slag gaat, wissel je uit en creëer je materiaal en inzichten. In 2024-2025 implementeer je de nieuwe inzichten en het ontwikkelde materiaal in je school.

​

Meer info over het lerend netwerk 'taalcoach'.

Praktisch

De sessies en ondersteuning van de ontwikkelgroepen worden verzorgd door pedagogisch begeleiders Vincent Vandevyvere & Julie Van Rijckeghem en taalexpert Julie Petitjean van CTO.

​

  • Webinar 'Volop Taal in een notendop': voor nieuwe taalcoaches, coördinatoren en andere geïnteresseerden

    • 14/9​

    • Digitaal via MS Teams

    • We werken samen van 9u30 tot 12u

    • Voor het webinar schrijf je apart in >> meer info

  • Startsessie taalcoach: voor alle taalcoachen en hun coördinator

    • 26/9​

    • Huis van het Nederlands, Brussel

    • We werken samen van 9u30 tot 15u30

  • De ontwikkelgroepjes leggen na deze startsessie een eigen planning vast. Ze prikken vier momenten van ca. 3u om samen te overleggen, ontwikkelen en leren.

​

Nodig: Handboek 'Volop Taal', zelf aan te kopen. Kostprijs nieuw €35 waarvan FOPEM €20 betaalt (inboeken als onkost). Ook tweedehands exemplaren te vinden. 

​

Je bereikt het Huis van het Nederlands via Brussel-Zuid of Brussel-Centraal. Het is zo'n 15 minuten stappen. Bij de receptie hangt een bord waar op staat in welk lokaal we samen komen. meer info over locatie Je kan niet lunchen in de cafetaria. Breng je eigen lunch mee.

Terug naar overzicht

bottom of page