Waarom deze website?

De pedagogische begeleidingsdienst (PBD) van FOPEM ondersteunt scholen het hele jaar door. We richten ons op coördinatoren, zorgcoördinatoren, taal- en cahiercoaches, bestuurders, (startende) begeleiders, administratieve krachten,... kortom iedereen die mee vorm geeft aan de school!

We werken hiervoor op drie manieren:

NASCHOLINGEN: dit is een GEORGANISEERD AANBOD dat we jaarlijks zelf voorzien. Sommige nascholingen verlopen in trajectvorm (vaak drie sessies), sommige nascholingen zijn eenmalig en meer in de vorm van een echte studiedag. Het VERSLAG en gebruikte materiaal kan je eveneens steeds terugvinden op deze website. We lijsten voor jullie ook graag EXTERNE NASCHOLINGEN van andere organisaties op. Die lijst is indicatief, maar kan je een goed beeld geven van wat er allemaal op de markt is.

BEGELEIDING OP MAAT: soms heb je een leervraag waar je geen antwoord op vindt in ons reguliere nascholingsaanbod of voel je dat je nood hebt aan één-op-één ondersteuning op jouw maat. Je kan hiervoor CONTACT OPNEMEN MET DE PBD. We helpen je om een heldere leervraag te fomuleren, werken samen in een traject van drie sessies en helpen jou met behulp van coachingstechnieken om zelf een antwoord formuleren. Zowel begeleiders als coördinatoren en bestuurders kunnen begeleiding op maat aanvragen.

INSPIREREND BRONMATERIAAL: in onze BIBLIOTHEEK vind je een overzicht van blijvend bronmateriaal waar je zelfstandig mee aan de slag kan. Je maakt er onder andere kennis met het PASPOORT, onze NIEUWSBRIEVEN en DE COLLECTIE.

TIP: de nieuwsbrieven komen soms terecht bij de ongewenste mails, geregeld even checken dus!

Deze website is specifiek bedoeld om je te informeren over ons totale aanbod en om je gemakkelijk IN TE SCHRIJVEN voor onze georganiseerde nascholingen.

Ik ben ingeschreven! En nu?

Nadat je je hebt INGESCHREVEN via ons invulformier, ontvang je automatisch een overzicht in je mailbox met de nascholingen waar je voor inschreef. Let op: deze mail komt vaak bij je ongewenste berichten terecht! Eén à twee weken voor de start van een nascholing krijg je een persoonlijke herinneringsmail van de pedagogische begeleidingsdienst met het gedetailleerde programma en een eventuele voorbereidende opdracht.
Inschrijven voor een EXTERNE NASCHOLING doe je via de website van die organisatie zelf.

Nascholingen gaan zo dicht mogelijk bij een station door, we proberen steeds locaties te vinden in Brussel. We werken samen van 9u30 tot 15u30 (behalve de vormingsavond voor besturen en leergemeenschap voor coördinatoren). Na afloop kan je steeds het VERSLAG EN GEBRUIKTE MATERIAAL op deze website downloaden. Naargelang het thema wordt de nascholing gegeven door een andere collega van de kern.

Je hoeft bij de start van het schooljaar niet meteen te beslissen welke nascholingen je zal volgen. Je kan doorheen het jaar nog steeds inschrijven maximum twee weken voor de start van de vorming. Je kan het formulier meerdere keren invullen.

Wens je begeleiding op maat? Dan kan je CONTACT OPNEMEN MET DE PBD. We mailen je terug, stellen de leervraag helder en ondersteunen je in drie sessies aan de hand van coachingstechnieken om zelf het antwoord te formuleren.

Vragen over deze website of over het aanbod voor scholen kan je mailen naar julie.vanrijckeghem@fopem.be