Nascholingsaanbod
Ontdek hieronder wat we dit schooljaar voor jullie in petto hebben!
Is het de eerste keer dat je op deze pagina arriveert? Lees dan even de handleiding. Zo zie je niets over het hoofd.
Ontdek de kalender!
Ontdek het aanbod!

Leergemeenschap
coördinatoren
Alle coördinatoren uit FOPEM-scholen werken in deze maandelijkse leergemeenschap samen rond thema’s die een rechtstreekse link hebben met hun rol als schoolleider. Je neemt als coördinator je professionele ontwikkeling in handen. De rode draad voor dit jaar is het OK-kader.
Ongeveer maandelijks op maandag
Vijf sessies in Brussel

Taalcoach
Je scherpt je passie en antennes voor taal aan. Je onderzoekt een concreet taalthema op jouw school en experimenteert. Samen met een ontwikkelgroepje creëer je nieuwe inzichten, kennis en materiaal. In samenwerking met CTO.
Startsessie: 26/9
Andere vier sessies: data te bepalen met eigen ontwikkelgroep
Eén startsessie
Vier bijeenkomsten per ontwikkelgroep

Leergemeenschap ICT
ICT-coördinatoren, -verantwoordelijken en -geïnteresseerden wisselen drie keer per schooljaar digitaal uit tijdens deze leergemeenschap. Je krijgt input, ideeën, tips, voorbeelden. Je geeft feedback aan collega's uit de leergemeenschap via intervisie.
13/12
21/02
15/05
Drie digitale sessies

Regioco
Tijdens de regioco staan pedagogische thema's centraal. Wat betekenen ze voor het beleid van de school, voor de professionalisering van teamleden, voor de profilering van je school? Hoe verhouden we ons als koepel tot deze thema's? Dit schooljaar kijken we specifiek naar omgaan met het gevalideerd doelenkader. De regioco is het moment om stil te staan bij het pilootonderzoek naar leerplan LeerLokaal.
west: 23/10 en oost: 24/10
west: 5/02 en oost: 6/02
west: 25/3 en oost: 26/3
Drie sessies, waarvan de laatste digitaal

Webinar 'Volop Taal in een notendop'
Taalcoaches verdiepen zich drie jaar lang in het boek 'Volop Taal' van CTO waar zeven principes van taalkrachtig onderwijs centraal staan. Die principes hebben een sterke link met ons doelgericht ervaringsleren. Dit webinar neemt je mee doorheen de zeven principes en verbindt die met het doelgericht ervaringsleren.
14/9
Eenmalig
Digitaal

Vorming
cultuurbeschouwing
Het cahier cultuurbeschouwing bevat handvaten en instrumenten om met kinderen naar cultuur te kijken en het kompas van jezelf en van anderen te leren kennen. Tijdens deze vorming leer je in twee sessies het cahier echt gebruiken in de klas. Twee concrete werkdagen met tips en praktijkvoorbeelden.
7/3 en 25/4
Twee sessies

Webinar 'Doelgericht ervaringsleren'
In dit tweedeling webinar maak je kennis met de zeven pijlers van het doelgericht ervaringsleren. Je leert de theoretische achtergrond, concrete tips en sprekende praktijkvoorbeelden kennen. Je reflecteert en wisselt uit met collega's.
12/3 en 14/5
Twee sessies die op elkaar volgen

Vorming voor
schoolbesturen: gebouw
Het bestuur neemt zoveel mogelijk 'secundaire processen' op zich zodat de school goed kan draaien. We wisselen dit schooljaar uit over gebouw en verbouwingen. Denk aan woorden als AGODI, preventie, energie, veiligheid, BVH,...
west: 12/3 en oost: 14/3
Eenmalige sessie, regionaal

Klasmanagement in een FOPEM-school
Nieuw in ons aanbod: een concrete vorming over klasmanagement. Hoe hou ik al die bordjes in de lucht? Hoe pak ik die rol van begeleider op: vrijheid geven en toch ook sturen? En wat met al die verschillende noden van kinderen? Deze vorming verloopt via blended leren: een tipreeks in je mailbox en twee digitale intervisiemomenten.
Specifiek voor begeleiders uit 4e, 5e en 6e leerjaar.
Tipreeks in je mailbox
Digitale intervisies: 14/11 en 19/3
Zes nieuwsbrieven in je mailbox
Twee intervisies

Coachen
Coachen betekent mee op weg gaan, inspireren, uitdagen, waarderen, confronteren, verkennen,... In deze vorming oefen je actief en intensief op enkele coachingsvaardigheden en leer je twee concrete kaders kennen: GRROW en GOLLD. We laten ons begeleider door Lies Pycke van AP Hogeschool.
19/12, 28/3, 7/5
Drie sessies
Waarvan de laatste digitaal
Ontvang je graag pedagogisch-didactische artikels en tips?