Nascholingsaanbod
Ontdek hieronder wat we dit schooljaar voor jullie in petto hebben!
Is het de eerste keer dat je op deze pagina arriveert? Lees dan even de handleiding. Zo zie je niets over het hoofd.
Ontdek de kalender!
Ontdek het aanbod!

Leergemeenschap
coördinatoren
Alle coördinatoren uit FOPEM-scholen werken in deze maandelijkse leergemeenschap samen rond thema’s die een rechtstreekse link hebben met hun rol als schoolleider. Je neemt als coördinator je professionele ontwikkeling in handen. De rode draad voor dit jaar is het OK-kader.
Ongeveer maandelijks op maandag
Vijf sessies in Brussel

Starterscursus
We ontvangen startende begeleiders binnen ons FOPEM-netwerk met een starterscursus. Samen met Johan De Wilde (Odisee) ondersteunen we jou en je mentor bij je aanvangsbegeleiding. We zoomen in op de praktijk van Freinet- en ervaringsgericht onderwijs. We buigen ons samen over de vragen en ideeën die je als startende FOPEM-begeleider hebt.
25/10 (met je mentor), 17/1, 9/5
Drie sessies

Sessie ICT-beleid
Naar aanleiding van de middelen Digisprong organiseren we een vervolgsessie om je ICT-beleid vorm te geven. Onder begeleiding van Stef Van Malderen (KONTENT) zet je concrete stappen en krijg je heel concrete feedback. We bekijken in de diepte enkele sprekende praktijkvoorbeelden.
10/10 (oost)
11/10 (west)
Eenmalig

Regioco
Tijdens de regioco staan pedagogische thema's centraal. Wat betekenen ze voor het beleid van de school, voor de professionalisering van teamleden, voor de profilering van je school? Hoe verhouden we ons als koepel tot deze thema's? Dit schooljaar kijken we specifiek naar het doelgericht ervaringsleren in de scholen.
We bespreken ook hoe we de communicatie- en informatiestroom tussen FOPEM/SOM en de scholen beter kunnen stroomlijnen.
6/2 (oost)
7/2 (west)
Eenmalig (de eerste regioco is de opleiding tot evaluator)

Webinar executieve functies voor het lager
In ons ambitieuze methodeonderwijs verwachten we soms best veel van onze kinderen. Doelbewust executieve functies stimuleren zorgt dat kinderen open staan om bij te leren en rust hen uit met vaardigheden die ze nodig hebben in de coöperatieve klaswerking die ons zo nauw aan het hart ligt.
1/12 en 27/4
Tweemaal dezelfde sessie
Digitaal

Werkdag MS Teams
We werken als netwerk met de digitale omgeving van MS Teams. Wie hier graag beter mee wil werken of deze omgeving ook voor de eigen school wil uitrollen kan samen met ons oefenen, uitproberen en onderzoeken. Je scherpt je digitale vaardigheden aan, leert de omgeving in de diepte kennen en denkt actief mee over de indeling en het gebruik ervan op koepelniveau.
9/2
Eenmalige sessie

Vorming
cultuurbeschouwing
Het cahier cultuurbeschouwing bevat handvaten en instrumenten om met kinderen naar cultuur te kijken en het kompas van jezelf en van anderen te leren kennen. Tijdens deze vorming leer je in twee sessies het cahier echt gebruiken in de klas. Twee concrete werkdagen met tips en praktijkvoorbeelden.
28/3 en 23/5
Twee sessies

Van ronde tot project
In deze vorming onderzoek je hoe je doelgericht ervaringsleren in jouw klas kan realiseren aan de hand van vier veel voorkomende technieken: ronde, werkstuk/onderzoek, vrije werktijd en project. We bekijken enkele wetenschappelijke inzichten en vertalen die naar ons soort onderwijs. Je gaat naar huis met tips, ideeën en praktijkvoorbeelden.
7/3, 25/4
Twee sessies

Vorming voor
schoolbesturen: VZW
Het bestuur neemt zoveel mogelijk 'secundaire processen' op zich zodat de school goed kan draaien. VZW-wetgeving opvolgen en vertalen naar de eigen schoolsituatie. We nodigen hiervoor VSDC (west) en VZW Kliniek (oost) uit om deze kneepjes met jullie te bekijken.
15/11 (oost) en 16/5 (west)
Eenmalige sessie, regionaal

Opleiding tot evaluator
Een vorming tot evaluator van personeelsleden is verplicht. In samenwerking met Impuls focussen we vooral op het voeren van het gesprek zelf en hoe je je hier zelf als evaluator in opstelt.
Coördinatoren: 5/12 (oost) en 6/12 (west)
Bestuurders: 14/3 (oost) en 15/3 (west)
Eenmalige sessie
Regionaal, afgestemd op een doelgroep

Herstelgericht werken
We zetten in op een positief, verbindend schoolklimaat waarbinnen iedereen vertrekt vanuit het diversiteitsdenken met respect voor elkaar. Deze visie vinden wij terug in het herstelgericht werken. We willen de komende jaren de kans geven aan scholen om zich hierin te verdiepen. Deze vorming verloopt in samenwerking met Ligand.
LET OP: MAXIMUM 15 PERSONEN
31/1
Eenmalige sessie

Executieve functies voor het basisonderwijs
Uit de evaluatie van de pedagogische studiedag werd duidelijk dat de groep zich graag nog wil verdiepen in de executieve functies. Zowel mensen met veel als weinig voorkennis rond EF komen aan hun trekken op deze vorming. We zetten praktijkvoorbeelden uitgebreid in de kijker.
16/5
Eenmalige sessie
Ontvang je graag pedagogisch-didactische artikels en tips?